Syns du i höstmörkret

Nu när höstmörkret har anlänt är det dags för dig och dina barn att sätta på reflexer. Bergslagens Räddningstjänst delar ut reflexer till alla skolelever i årskurs 2 och 5 som genomför utbildningen BUSE (Brandutbildning Skolelever) i Karlskoga och Kristinehamn

Att använda reflexer gör att du syns mycket bättre när det är mörkt. Det anser vi är en billig livförsäkring.

Av alla trafikolyckor med gående inblandade inträffar cirka 40 procent när det är mörkt.

Har du din reflex på dig syns du på ungefär 125 meters håll om man möter en bil med halvljuset på. Har du inga reflexer men har ljusa kläder på dig kan du bli upptäckt på ungefär 60 meters håll.

Utan reflexer och om du har mörka kläder på dig syns du först när bilen är så nära som 20-30 meter.

Har du din reflex på dig syns du på ungefär 125 meters håll om man möter en bil med halvljuset på. Har du inga reflexer men har ljusa kläder på dig kan du bli upptäckt på ungefär 60 meters håll. Utan reflexer och om du har mörka kläder på dig syns du först när bilen är så nära som 20-30 meter.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. De flesta olyckor med gående sker faktiskt i tättbebyggda områden trots neonskyltar och gatubelysning. Gatubelysning gör att man själv ser, men innebär inte att man syns.

Tips!

  • Sätt reflexerna lågt. Dom syns bäst när du är i rörelse.
  • Vill du synas extra bra. Använd en reflexväst.
  • Byt reflex regelbundet, en reflex har en livslängden på cirka tre år.
  • Testa din reflex varje år innan du tar på den. Genom att lysa på reflexen med en ficklampa kan du se om den fortfarande fungerar.
  • Är reflexen smutsig syns den sämre. Se därför till att hålla dem rena.
  • Reflexer som finns på kläder kan förlora sin reflekterande förmåga efter ett antal tvättar, bara att sy på nya eller komplettera med lösa reflexer efter ett tag.