Brandman deltid

Jobba som brandman på deltid.

Som deltidsanställd brandman eller räddningspersonal i beredskap (RIB) bor och arbetar du i närheten av någon av våra RIB-stationer Filipstad, Hällefors, Degerfors, Storfors, Lesjöfors eller Åtorp. Under din beredskapstid måste du vara beredd på att infinna dig på brandstationen inom fem minuter.

Att vara RIB innebär att du är anställd av Bergslagens Räddningstjänst och får ersättning för din beredskapstid. Den tiden omfattar både utryckningar, övningar och utbildningar.

Uppdraget är spännande och varierande och innebär räddningsarbete vid sjukdomsfall, bränder, trafikolyckor och andra olyckor där du och din grupp möter människor i utsatta situationer. Det är därför viktigt att du tycker om att samarbeta och hjälpa andra.

Är du den vi söker

Om du är intresserad av att hjälpa andra människor och vill arbeta för ett tryggare samhälle – då kanske uppdraget som RIB (Deltidsbrandman) är något för dig.
Grundkrav:
• Du har fyllt 18 år.
• Du har minst B-körkort.
• Du bör bo och arbeta i närheten av en av våra RIB-stationer.
• Du är helt frisk.
• Du kan simma.
Du måste även klara våra rekryteringstester och ha din arbetsgivares medgivande.

Rekryteringstest

Vattentest (Silverbojen)

Moment 1: Simma 100 m valfritt simsätt, 50 m med livboj och 50 m bogsering av person med livboj.
Moment 2: Simma 25 m med boj, Dyk och plocka upp dockan på 2 meters djup.
Byt dockan mot en levande person och bogsera tillbaks med person i bojen.

Höjdtest

Klättra upp ca 15 meter i vårt höjdfordon. Njut av utsikten och säg hej till testledaren som står i korgen och övervakar. Givetvis är man säkrad under hela testet.

Klaustrofobitest

Här klär man sig i full rökdykarklädsel och tar på andningsmask. Sedan är det dags för en tur i övningshuset. Där får man visa att man klarar att ta sig fram i mörker och trånga utrymmen.

Rullbandstest

Klädd i full larmutrustning som vägar ca 24 kg ska man först gå 2 minuter som uppvärmning och sedan 6 min i 4,5km/h och 8 graders lutning(14%)

Efter anställning

Som nyanställd får du först en introduktion på din hemmastation. Därefter får du vara med på övningar och larm för att ”se och lära”.

I nästa steg får du gå MSB:s så kallade GRIB-utbildning för deltidsbrandmän. Den är uppdelad i tre delar. Kurs 1A på skolan, Kurs 1B innefattar praktik hos oss på BRT och Kurs 2 ska du åter till skolan.

Totalt: 2+2+3 veckor. Efter denna utbildning är du färdigutbildad och får ingå i beredskapen.

Efter ca:1-2 år kommer du att få ta ett C-körkort.